søndag den 2. september 2012

Lammeculotte, svampe og spidskål


Hej!
Så er jeg tilbage med en ny lille dish, som denne gang er med lam. Jeg mødte en gammel veninde i Randers en dag, som så senere hen foreslog noget med lam. Jeg har skrevet, at jeg er åben for foreslag, så nu lavede jeg en lammeret.
Jeg har været på rov efter kantareller, og jeg var heldig at finde lidt. Hvis man ikke kender nogle steder med kantareller, så er det muligt at købe dem i din nærmeste Føtex eller Superbest m.m.
Kødet er købt ved slagteren. Der ligger en rigtig fin lille slagter ved den store hest i Randers, og de har et rigtig lækkert udvalg af kød, pølser osv. Kød er dyrt, og jeg tror mange mennesker er bange for at gå til slagteren for at købe kød, da de går ud fra at de bliver røvet. Dette synes jeg ikke er tilfældet, da man jo selv kan vælge, hvor meget man vil have, hvorimod du kun kan købe pakker eller pakketilbud i Fakta eller Rema.
Men jeg købte en culotte, da det er i den billige ende, når man snakker prisen på lam. Vi er kun 2 herhjemme, som spiser fast føde lige nu, så én culotte var mere end rigeligt.
Jeg gav culotten hård bruning, nænsom stegning og lang trækketid. det gjorde kødet blev virkelig mørt. Den blev delt i to, og på den måde havde vi begge en lækker "lammebøf."

Min opskrift:

  • 1 Lammeculotte
  • ½ Spidskål
  • 100 gr. Kantareller
  • 4-5 Champignoner
  • Hvidløg
  • Timian
  • Persille
  • 1 Løg
  • Smør - (Rigelig smør)
  • 1 Skvæt hvidvin
Start med at forvarme ovnen - 150 grader. Tænd for en lille pande, og varm den godt op. Brun lammeculotten godt af på alle sider, krydr med salt og peber, evt. et krydderi med smag, og sæt den varme pande i ovnen med culotten på. Giv den ca. 20 minutter.
Sæt en sautépande over svag varme. Lad den stå og få varmen imens du klargører det grønne.
Pil de første par blade af spidskålen, halver den og fjern stokken. Skær den i kvarte nu, og så i fine strimler. Vask champignonerne, fjern jorden. Brug en lille fin børste til at fjerne skidt fra kantarellerne. Hak løg, hvidløg, persille og timian i fine stykker. 
Tag nu kødet ud af ovnen og pak det godt ind i staniolpapir. Lad det stå og hvile ca. 15 - 20 minutter.
Når du føler timingen er rigtig ang. servering, smid da smøret i sauté-panden. Smid løg, hvidløg og svampe på. Tilsæt mere smør, da svampene virkelig suger væde til sig. Når temperaturen er meget høj, hæld da lidt hvidvin på; Når alkoholen er dampet væk, så bliver syren lidt mere mild og rar, og det giver et godt pift til retten. Tilsæt timian, persille og spidskål. Lynhurtigt vil kålen blive blød, men den skal heller ikke have for meget, da den nemt bliver for blød. Den skal have en lille smule bid. Smag dig frem!
Krydr af med salt og peber, og anret lammeculotten ovenpå.
Vi fik selv selleripure, aspargskartofler og lidt rucola til, og det var rigtig godt!
Prøv selv...

Velbekomme.