søndag den 2. september 2012

Lammeculotte, svampe og spidskål


Hej!
Så er jeg tilbage med en ny lille dish, som denne gang er med lam. Jeg mødte en gammel veninde i Randers en dag, som så senere hen foreslog noget med lam. Jeg har skrevet, at jeg er åben for foreslag, så nu lavede jeg en lammeret.
Jeg har været på rov efter kantareller, og jeg var heldig at finde lidt. Hvis man ikke kender nogle steder med kantareller, så er det muligt at købe dem i din nærmeste Føtex eller Superbest m.m.
Kødet er købt ved slagteren. Der ligger en rigtig fin lille slagter ved den store hest i Randers, og de har et rigtig lækkert udvalg af kød, pølser osv. Kød er dyrt, og jeg tror mange mennesker er bange for at gå til slagteren for at købe kød, da de går ud fra at de bliver røvet. Dette synes jeg ikke er tilfældet, da man jo selv kan vælge, hvor meget man vil have, hvorimod du kun kan købe pakker eller pakketilbud i Fakta eller Rema.
Men jeg købte en culotte, da det er i den billige ende, når man snakker prisen på lam. Vi er kun 2 herhjemme, som spiser fast føde lige nu, så én culotte var mere end rigeligt.
Jeg gav culotten hård bruning, nænsom stegning og lang trækketid. det gjorde kødet blev virkelig mørt. Den blev delt i to, og på den måde havde vi begge en lækker "lammebøf."

Min opskrift:

  • 1 Lammeculotte
  • ½ Spidskål
  • 100 gr. Kantareller
  • 4-5 Champignoner
  • Hvidløg
  • Timian
  • Persille
  • 1 Løg
  • Smør - (Rigelig smør)
  • 1 Skvæt hvidvin
Start med at forvarme ovnen - 150 grader. Tænd for en lille pande, og varm den godt op. Brun lammeculotten godt af på alle sider, krydr med salt og peber, evt. et krydderi med smag, og sæt den varme pande i ovnen med culotten på. Giv den ca. 20 minutter.
Sæt en sautépande over svag varme. Lad den stå og få varmen imens du klargører det grønne.
Pil de første par blade af spidskålen, halver den og fjern stokken. Skær den i kvarte nu, og så i fine strimler. Vask champignonerne, fjern jorden. Brug en lille fin børste til at fjerne skidt fra kantarellerne. Hak løg, hvidløg, persille og timian i fine stykker. 
Tag nu kødet ud af ovnen og pak det godt ind i staniolpapir. Lad det stå og hvile ca. 15 - 20 minutter.
Når du føler timingen er rigtig ang. servering, smid da smøret i sauté-panden. Smid løg, hvidløg og svampe på. Tilsæt mere smør, da svampene virkelig suger væde til sig. Når temperaturen er meget høj, hæld da lidt hvidvin på; Når alkoholen er dampet væk, så bliver syren lidt mere mild og rar, og det giver et godt pift til retten. Tilsæt timian, persille og spidskål. Lynhurtigt vil kålen blive blød, men den skal heller ikke have for meget, da den nemt bliver for blød. Den skal have en lille smule bid. Smag dig frem!
Krydr af med salt og peber, og anret lammeculotten ovenpå.
Vi fik selv selleripure, aspargskartofler og lidt rucola til, og det var rigtig godt!
Prøv selv...

Velbekomme.


torsdag den 23. august 2012

Pastasalat med skinke


Hej!

Her til aften fik vi bare en casual pastasalat. Casual på min måde. Jeg tænkte, at jeg ville smide et billede herind af den, da pastasalater typisk hører sommeren til, og vores sene solrige sommer er jo snart slut. I lang tid har man haft muligheden for at blande sin salat selv i f.eks. Kvickly eller Føtex, og man kender måske en butik på strøget, hvor man kan finde en god salatbar - Jeg gør det da også selv en gang i mellem. Men i dag prøvede jeg selv, og det blev mindst lige så lækkert, som havde jeg betalt for den i en bar - Bedre synes jeg nu!:D

Her er hvad jeg har brugt i dag.

Min opskrift:

  • 1 godt bundt persille
  • 1 hvidløg
  • 3 spsk grana - Den billige parmasan. De smager næsten ens, så man kan lige så godt tage den billige.
  • ½ dl olivenolie + 1 dl rapsolie.
  • ½ tsk kapers
  • 10 gr hasselnødder.
  • ½ citron
  • 250 gr pasta penne
  • 150 gr skinkestrimler
  • 50 gr bacon
  • 1 stort rødløg
  • 5 store radisser
  • 6 store cherrytomater
  • Masser af sort grovkværnet peber og salt
Først tager du en passende gryde og fylder med vand. Hæld ca. 1 dl rapsolie i, godt med salt og tænd for varmen, fuld gas. Pastavandet skal bare passe sig selv, så vi går i gang med pestoen. Pesto er rigtig godt i pastasalater, da det giver en meget bedre jævn smag og tilfører noget cremethed. Det er også meget sundere end at væde hele salaten ind i købe-creme fraiche-dressing, ad! I dag laver vi pestoen på persille, så fyld en skål med koldt vand og dyp persillen godt. Efter skylning og slyngning kommer du persillen, hvidløg, salt, olivenolien, hasselnødder, granaen, kapers og lidt salt ned i blenderen, og kører den til en fin masse. 
Hæld pastaen i vandet, når det koger. Hak nu bacon i mindre stykker(lillefingernegl-stykke), og steg det sprødt på en pande.
Hak løg, radisser og cherrytomater i små stykker, og kom i din serveringsskål. Husk at lade dit bacon dryppe af for alt det overskydende fedtstof på et stykke papir.
Når pastaen er kogt, lader du kold vand fra hanen køle den ned, dryp den godt af, og vend pastaen i skålen med din pesto, skinken, baconet og urterne. Man kan jo også sagtens koge pastaen om eftermiddagen, og lade den køle ned i køleskabet.
Jeg pyntede min salat af med nigellafrø, grana, grov peber og frisk kørvel. Pynt af med hvad du har, og så er der serveret. Det tog ca. 25 minutter for mig at lave.

Velbekomme!


søndag den 12. august 2012

Billeder fra Fredensborg 31 maj

Jeg fandt lige nogle lækre billeder fra Orangeriet ved Fredensborg Slot. Jeg havde fået en kæmpe mulighed for at arbejde med på et royalt selskab, og vi fik en lille rundvisning i haven. Jeg tog et par fede billeder, og synes stadig de er relevante for bloggens hensigt.


Ufattelig lækker citron! 


De royale nyder godt af de danske specialiteter!

Opråb-ness

Hey Alle

Jeg skriver lige et lille opråb nu - Jeg ville blive glad for kommentarer til mine billeder, men også ønsker!
Skriv et ønske, som kunne være sjovt, at se på min site. Måske man er i tvivl om en gammeldags ret, som kunne være rar at gennemgå - Jeg tager alle udfordringer!!:D

Jeg kan se, at der har været mange inde og kigge, og bliv endelig ved med det. Denne blog er kommet for at blive!

Tak.

Pocheret æg, Krydderpølse og Kartoffel


Hej igen! Nu kommer der lige en hurtig en her. Vi havde gæster til aften igår, og som så mange gange før, var min mor leverandør af gode råvarer, så som kartofler, gulerødder, kryderurter + diverse. Anyway - Vi snakkede om dagen aftensmad, og det ville være synd, hvis de fine kartofler blev spildt. Det blev så til en nem biksemads-inspireret lille dish. Jeg vidste, at vi havde et par krydderpølser i fryseren, så hurtigt kogte jeg noget vand til optøning. Manuel defrosting.
Det var dejlige råvarer, jeg brugte, men noget af det bedste ved dette måltid var tilberedningstiden. Vi snakker ikke meget mere end 25 minutter totalt. Her er hvad jeg brugte.

Min opskrift:

  • 1 æg
  • 1 krydderpølse
  • 2 cherrytomater
  • 175-200 gr rest-kartofler
  • 1 gulerod
  • 1 stilk bladselleri + top
  • 1 stort rødløg
  • 1 lille håndfuld persille
  • Kørvel eller dild til pynt
Først tænder du lige for ovnen. Vi skal have bagt de tomater for at fremhæve smagen i dem - 200 grader C, sådan. Flæk tomaterne i både, og smid dem i et ildfast fad og så i ovnen. Bare giv dem til du skal bruge dem. smid pølsen ved siden af, da ovnen alligevel er tændt nu. Hæld lidt olivenolie over.
Tag en lille gryde/kasserolle og fyld den 3/4 op med vand og sæt den på fuld varme. Hæld en lille smule eddike og lidt salt ved. Dette er til at pochere ægget i.
Mens vandet varmer op, tager du en stor pande og tænder for varmen der. Skær kartofler i mindre stykker og kom dem i en skål. Hak nu løg, persille, bladselleri + top og gulerod i små stykker og kom i skålen med kartofler. Vend lidt olie, salt og peber i. Rist det hele godt af på panden og lad det stå og få varmen til det skal bruges.
Nu burde vandet koge. Tag nu ægget og bræk det ned i en lille kop. Rør kraftigt med et piskeris langs kanten i gryden, så du opnår en stor rotation. Hæld ægget i ved max varme og max rotation, og sæt uret til 5 minutter. 
Da ægget skal stå lidt, kan vi begynde på anretningen. Tag din tallerken eller skål, og kom kartoffelmikset på. Flæk pølsen på midten og læg ovenpå. De små hurtigbagte(grovbagte) tomater lægges diverse steder, og når ægget er klart, dryppet af for vand, lægges det på til sidst.
Pynt af med dild eller kørvel, og evt en lille smule olivenolie.
Det var lige en hutig en herfra.

Velbekomme.

torsdag den 9. august 2012

Kugler og Rabarber


Denne gang prøver vi med en dessert, og lige præcis denne ret var jeg faktisk ret glad for. Vi har her en rabarber-panacotta i bunden med topping af kugler med marcipan og chokolade ganache. En lækker dish med sjove faconer, som helt sikkert ville kunne imponere gæster en lørdag aften! Her er hvad du skal bruge.

Min opskrift
Rabarber-Pannecotta:

  • 5-6 pæne rabarberstilke.
  • 2,5 dl piskefløde.
  • 2,5 dl kaffefløde.
  • 75 gr sukker til massen + ekstra sukker til lagen.
  • 4 blade husblas.
  • 1 vaniliestang.
  • vand.
Bring fløde, sukker(75gr), vanilie i kog på svag varme, og lad det passe sig selv lidt. Husk at røre efter et par minutter. Rengør rabarberen godt, og hak den i fine stykker. Kom dem i en gryde, og hæld vand ved til de kun lige er dækket. Tilsæt sukker efter behov, og her skal det siges, at jeg ikke er bange for en skvæt for meget;)
Rabarber-lagen skal koge i lang tid, og de skal være meget smattede, før de er parate. Stavblend massen og hæld den igennem en sigte. På den måde slipper du for irriterende tråde mellem tænderne, når den skal spises.
Når lagen er klar skulle du gerne have en mild rød tyk masse, som du hælder med små portioner ad gangen over i flødemassen. Det er meget vigtigt, at der bliver rørt godt med piskeris imens. Det er en god idé, at forestille sig en lille legering,  selvom det ikke er. Princippet er lidt det samme.
Husk at husblas skal stå i blød i koldt vand i 7-10 minutter inden den bruges. Smid husblassen i, og rør godt. nu giver du den et lille tur gennem sigten igen, og massen er klar til at blive hældt i skåle. Stil på køl til den sætter sig.

Chokolade Kugler:
  • 125 gr kraftig mørk chokolade (70%).
  • 1 dl piskefløde.
  • 30 gr smør.
  • Kakaopulver til drys.
Til disse kugler skal der bruges et vandbad. Det laves ved en gryde med vand sættes i kog, stille og roligt, og oven på sættes en metalskål. Hak nu chokoladen i fine stykker, og smid dem i vandbadet sammen med fløden og smøret. Rør det godt sammen mens det smelter.
Når massen er klar skulle den gerne være tyknet og cremet. Bemærk om chokoladeranderne i kanten af skålen ser lidt grynet ud. Er dette tilfældet skal du starte forfra, da massen er skilt. Undgå vand og andre væske i massen! 
Hæld den færdige masse i en plasticbakke og sæt den på køl. Rul kuglerne i hænderne, og vend dem i kakaopulver.

Marcipan Kugler:
  • 100 gr marcipan
  • 3/4 dl Amaretto (italiensk mandellikør)
  • 100 gr pistacienødder - gerne saltet.
Marcipankuglerne er virkelige nemme, og med en lille smule likør, bliver marcipanen lidt mere spændende. 
Kom marcipan og likør i en rørekedel, og ælt det godt sammen til likøren er optaget. Hak pistacienødderne i en blender, og kom noget støvet med i kedlen. Rul kuglerne med det samme, og vend dem først i likør igen og dernæst pistacien.

Anret kugler oven på pannecottaen og pynt af med enten spæd dild, kørvel eller citronmelisse.

Dejlig dessert som er rigtig lækker en varm sommeraften!

Velbekomme!

Syltede Rødløg




En ting jeg holder rigtig meget af er syltede rødløg. Jeg elsker den sur/søde smag, den sprøde kant og den fantastiske farve, som kan peppe de fleste ting op. Jeg bruger dem meget i salater, da det tit er et syrlig element, som giver salaten et ekstra touch, men der er et hav af muligheder hvad angår anvendelse. Man skal også huske, at det er en god ting at have stående, fordi der er en god holdbarhed på sylt. Man kan sagtens sylte andre grøntsager, så opskriften er ret generel.

Min Opskrift:
  • 5-7 almindelig størrelse rødløg
  • 3 dl eddike
  • 1 laurbærblad
  • 1 spsk sort peber
  • 1 rosmarinstilk
  • 1 tsk korianderfrø
  • 1 stk anis
  • 1 stang kanel
  • 2-3 dilkroner
  • Evt salt
  • 300 gr sukker
  • 1-2 dl vand, afhængig af hvor kraftig lagen skal være.
  • Smør til stegning
Opskrift og tilberedning på lagen er ganske enkel, så den skulle der ikke være så mange ben i. Bland alle produkterne sammen i en gryde og tænd for varmen. Husk at det skal være en svag varme, da sukkeret vil karamellisere.
Hak imellemtiden løgene groft. Som et godt tip, kan man lægge løgene i varmt vand, da dette vil blødgøre de øverste lag løgene. På den måde vil de blive nemmere at pille.

Når lagen har kogt sammen, kan man hælde den på kande, rengøre gryden, og tilsætte lidt smør til stegningen af løgene. Lad dem svitse godt af et par minutter, men sørg for at holde gang i gryden med en grydeske, da de ikke må brænde på! Hæld lagen ved, og lad dem koge 15-20 minutter. Nu kan man lade dem stå i 15-20 minutter igen i den varme lage. Så vil de suge mere smag til sig uden at ødelægge løgene alt for meget.
Det var alt herfra - Velbekomme!
 
 


Svampe, brød og Olivenolie


Svampe, Olivenolie og Brød


Vi starter ud med en lækker svamperet, da vi så småt er ved at være i sæsonen for svampe. Dette billede er fra sidste år, og jeg var vældig tilfreds med min svampejagt!

Jeg fandt nogle lækre sort trompethatte i Hestehaveskoven nede ved Kalø Vig, og aftenen inden, havde en kammerat og jeg været på tur i en eng omkring Randers. Her blev det til en pæn portion almindelig kantarel, og selvom det ikke var helt, hvad jeg ledte efter, så blev retten faktisk ganske god. Min kæreste og jeg spiste en portion hver, og det var helt perfekt til en mild sensommeraften med en glas kølig hvisvin på terassen.

Min Opskrift:

  • En god håndfuld forskellige svampe - Sort trompet og kantarel i mit tilfælde.
  • 2 fed hvidløg.
  • 1 finthakket skalotteløg.
  • 1 spsk finthakket persille.
  • En god klat smør.
  • Koldpresset olivenolie.
  • 4 Skiver ciabatta eller durum-brød.
  • Salt/Peber.
Sørg altid for at beholde svampens normale form, da det næsten er synd at hakke dem. Det burde være højst nødvendigt at flække dem på midten.

Tænd for panden på fuld skrue, og vent et øjeblik med at komme smøren på. Tilsæt løg og hvidløg og lad dem svitse et øjeblik. Kom svampe på, og giv dem ca. 5 min på høj varme. Vend persille og olivenolie ved. I mellemtiden har du varmet brødet i ovnen og skåret i skiver. Jeg brækkede selv brødet i grove stykker og smed på panden lige inden serveringen. på den måde optage brødet lidt mere smag.
Krydr med salt og peber og evt. mere olivenolie.

Velbekomme!